O Zázvorodce
Smyšlený lascivní příběh na minutu
Zázvorodka je nejoblíbenější alkoholický nápoj ArtBaru Druhý Pád.
Zrodil se po orgii, kde nařachaný Zázvor pustil všechnu svou ostrou šťávu, protože se potkal s velejemnou Vodečkou. Když exotická dvojčátka “Citronka” a “Pomerančka” viděla, jak se k sobě ti dva za studena lísují, bez váhání se svlékla a skočila za nimi.
Ti čtyři si dali řádně do těla, promíchali se každý s každým, ale kdyby tenhle večírek skončil takhle - zůstala by každému v puse trpká a kyselá pachuť.
Díky bohu, že se na závěr mezi všechny účastníky rozpustile rozpustil pravý zdravý nadsamec - mistr Med.
Pravdivý faktický příběh na 3 minuty
Zázvorodka je originální domácí zázvorový likér, který se záhy po svém uvedení v brněnském klubu ArtBar Druhý Pád vypracoval na “nejpitější” položku z nápojového menu.
Na počátku všeho byl léty vybroušený recept Jarmily Petrášové (maminka spoluzakladatele ArtBaru Radka Petráše). Když jí Radek jednoho odpoledne navštívil, postavila před ně dva prázdné panáky, nalila vazkou a sytě žlutou tekutinu a řekla:
“Myslím, že tohle vám v tom vašem baru bude moc chutnat”
Radek se do sebe otočil obsah a poprvé ochutnal něco, co lze slovy velmi těžko popsat.
Bylo to... Dost ostré ale vskutku jemné.
Trochu kyselé ale vlastně sladké.
Bylo to úžasně dobré.
“Úplně cítím, jak mi to vypaluje všechny bacily v krku, kolik to má proboha procent?”
zeptal se Radek.
“To dělá ten zázvor… Alkoholu je tam jenom 24%.”
odpověděla Jarča.
Radek hned druhý den přinesl láhev na ochutnání na bar a s úsměvem sledoval prvotní šok každého, kdo ochutnal.
Mnozí se zakašlali a vyděšeně ze sebe vyhrkli:
“Co to sakra je?”...ale po chvíli dodali: “Ty jo… ale dobrý to je...”
“Směs odšťavněného zázvoru, pomerančů, citrónů a medu s vodkou.”
Zněla pokaždé odpověď.
Zázvorodka zachutnala dokonce i lidem, kteří běžně zázvor moc nemusí. Díky unikátní kombinaci chutí se zrodil likér, který si spolu mohou dát jak tvrdí chlapáci tak něžné dívky.
Z počátku jsme vše odšťavňovali tzv. “na koleni” na kuchyňských odšťavňovačích před barovou otevíračkou, ovšem vysoká poptávka po Zázvorodce si vyžádala komplexnější řešení. Proto vznikla spolupráce s Robertem Urbánkem a jeho Little Urban Distillery, která pro nás Zázvorodku exkluzivně vyrábí - stále řemeslně, ale ve větším množství.